On the "spirit" of quality and the new rationalization of the production of fruits and grapes in the Region of Murcia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22325/fes/res.2021.18

Keywords:

Sociology of agriculture, intensive fruit production, spirit of quality business rationality, standards of quality

Abstract

The article presents an analysis of the quality systems that have been implemented in the field of intensive fruit growing in the Region of Murcia. Following the classic analysis of Max Weber, it is proposed to understand the “spirit” of quality as a new advance in the business rationalization process, with the constitution of a quality bureaucracy as specialized knowledge required to comply with certification standards. The geographical area of ​​study is Vega Alta del Río, a region that for decades has been introducing innovative transformations to establish an agro-export complex of fruit and table grapes. The methodological foundation of the article is qualitative. On the one hand, a life story of a pioneer businessman in the export of fruit in the municipality of Abarán is presented. On the other hand, the results of an extensive study in depth interviews with production and quality technicians from fruit companies are presented. 

Author Biographies

Andrés Pedreño Cánovas , Universidad de Murcia

Profesor Titular de Universidad, Departamento de Sociología, Universidad de Murcia.

Antonio Javier Ramírez Melgarejo , Universidad de Murcia

Doctor en Sociología, Universidad de Murcia

References

Alonso, L. E., Arribas, J. M. y Ortí, A. (1991). Evolución y perspectivas de la agricultura familiar: de “propietarios muy pobres” a agricultores empresarios. Política y Sociedad, 8, 35-70.

Arribas, J. M. y López, A. (1989). El proceso de profesionalización de los agricultores cerealistas. Agricultura y Sociedad, 51, 107-134.

Boltanski, L. y Chiapello, E. (2002). El nuevo espíritu del capitalismo. Madrid: Akal.

Bourdieu, P. (2004). El baile de los solteros. La crisis de la sociedad campesina en el Bearne. Barcelona: Anagrama.

Camarero, L. (2002). Los horticultores: una identidad en transición (1988). Áreas. Revista de Ciencias Sociales, 22, 43-70.

Castro, C., Gadea, E., Pedreño, A. y Ramírez, A. (2017). Coaliciones sociales y políticas en el desarrollo del sector agroexportador: las frutas murcianas y el trabajo en las redes globales de producción agroalimentaria. Mundo Agrario, 18(37), 1-20. https://doi.org/10.24215/15155994e043

Castro, C., Gadea, E. y Sánchez, M. A. (en prensa). Estandarizadores. La nueva burocracia privada que controla la calidad y la seguridad alimentaria en las cadenas globales agrícolas. Revista Española de Sociología.

Cortina, A. (21 de enero de 1999). La ética del consumo. El País.

Durkheim, E. (1993) [1893]. La división del trabajo social (Vol. II). Barcelona: Planeta-Agostini.

Elías, N. (1993). El proceso de la civilización. Investigaciones sociogenéticas y psicogenéticas. México: FCE.

Friedland, W. (1994). La nueva globalización, el caso de productos frescos. En A. Bonanno (ed.), La globalización del sector alimentario (pp. 273-309). Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

Gadea, E., Pedreño, A., Castro, C. de y Ramírez, A. J. (2016). Almaceneras. Género y trabajo en los almacenes de manipulado de fruta en la Región de Murcia. Revista Andaluza de Antropología, 11, 121-145. https://doi.org/10.12795/RAA.2016.11.06

Löwith, K. (2007) [1932]. Max Weber y Karl Marx. Barcelona: Gedisa.

Márquez, G. (1993). La transición local en Galicia: continuidad de las élites políticas del franquismo y renovación de los gobiernos locales. Revista de Estudios Políticos, 80, 39-119.

Martínez Carrión, J. M. (2002). Economía de la Región de Murcia. Murcia: Editora Regional de Murcia.

Moya, C. (1994). Señas de Leviatán. Estado nacional y sociedad industrial: España 1936-1980. Madrid: Alianza Universidad.

Ortí, A. (1994). La estrategia de la oferta en la sociedad neocapitalista de consumo: génesis y praxis de la investigación motivacional de la demanda. Política y Sociedad, 16, 37-92.

Patel, R. (2013). The Long Green Revolution. The Journal of Peasant Studies, 40(1),1-63. http://dx.doi.org/10.1080/03066150.2012.719224

Pedreño, A. (1999). Del jornalero agrícola al obrero de las factorías vegetales. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

Pedreño, A. (2000). Ruralidad Globalizada. Sociología de los Territorios de las Factorías Vegetales. Murcia: Diego Marín Editores.

Pedreño, A. (2014). Encadenados a Fetiches. Del enfoque de las cadenas de mercancías a la sostenibilidad social de los enclaves de producción de la “uva global”. En De Cadenas, Migrantes y Jornaleros. Los Territorios Rurales en las Cadenas Globales Agroalimentarias (pp. 13-37). Madrid: Talasa.

Pedreño, A. (2018). Las nuevas geografías de la producción global de uva de mesa: procesos de desigualdad y diversidad local. AGER, Revista de Estudios sobre Despoblación y Desarrollo Rural, 5, 35-62. https://doi.org/10.4422/ager.2018.05

Pedreño, A., Gadea, E. y Castro, C. de (2014). Labor, Gender and Political Conflicts in the Global Agri-food System. The case of Agri-export model of Murcia, Spain. En A. Bonanno y J. S. Cavalcanti (eds.), Labor Relations in a Globalized Food (pp. 193-214). Bingley: Emerald.

Pérez Picazo, M. T. y Lemeunier, G. (1990). Agricultura y desarrollo regional en Murcia, 1750-1980. Áreas, Revista De Ciencias Sociales, 12, 225-236.

Ramírez, A. (2019). Hacia una nueva cuestión meridional. Crisis de reconocimiento y heridas morales en las clases populares de la Vega Alta del Río Segura (Región de Murcia) (Tesis doctoral). Universidad de Murcia, Facultad de Economía y Empresa, Escuela Internacional de Doctorado.

Segura, P. y Pedreño, A. (2006). La hortofruticultura intensiva de la Región de Murcia, un modelo productivo diferenciado. En M. Etxezarreta (coord.), La agricultura española en la era de la globalización (pp. 369-422). Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

Segura, P., Pedreño, A. y Juana, S. de (2002). Configurando la Región murciana para las frutas y hortalizas, racionalización productiva, agricultura salarial y nueva estructura social del trabajo jornalero. Áreas, Revista de Ciencias Sociales, 22, 71-94.

Weber, M. (2019) [1904]. La ética protestante y el “espíritu” del capitalismo. Madrid: Alianza.

Weber, M. (1993) [1922]. Economía y sociedad. Esbozo de sociología comprensiva. México: FCE.

Published

2021-01-21

How to Cite

Pedreño Cánovas, A., & Ramírez Melgarejo, A. J. (2021). On the "spirit" of quality and the new rationalization of the production of fruits and grapes in the Region of Murcia. Spanish Journal of Sociology, 30(1), a18. https://doi.org/10.22325/fes/res.2021.18

Most read articles by the same author(s)