The last in the chain. Quality and work in the Valencian citrus sector

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22325/fes/res.2021.19

Keywords:

agri-food chains, quality, labour, citrus sector

Abstract

Agricultural workers occupy the last position in the global agri-food chains. These, hegemonized by the large distributors, transfer from top to bottom an increasing competitive pressure in which quality is a central element. This paper tackles the consequences of quality norms on the workforce in La Ribera del Xúquer (Valencia), a citrus exporting territory. Our results show that quality standards do not imply a higher quality of work in the field, increase differences between workers and reinforce ethnic segmentation. In the warehouses, traditionally feminized, the quality requirements, although they imply greater versatility and control of the worker’s space, behaviour and body, have contributed to stricter compliance with the collective agreement.

Author Biographies

Francisco Torres Pérez, Universidad de Valencia

Profesor Titular de Sociología en la Universidad de Valencia. Sus campos de investigación son la sociología de las migraciones y la sociología urbana con diversas líneas como la inserción laboral y vecinal, en ámbitos rurales y urbanos, sociabilidad y relaciones inter-étnicas, políticas públicas de inmigración y urbanismo neoliberal y desigualdad urbana.

Yaiza Pérez Alonso, Universidad de Valencia

Licenciada en Sociología y posgraduada en el Máster Internacional de Migraciones por la Universitat de València y en el Posgrado de especialistas en Investigación Social Aplicada y análisis de datos del CIS. Profesora asociada al Departamento de Sociología y Antropología Social de la Universitat de València e investigadora en Eixam Estudis Sociològics SLU. Sus líneas de investigación están relacionadas con las migraciones, las condiciones laborales de los y las inmigrantes y la diversidad etnocultural.

Published

2021-01-21

How to Cite

Torres Pérez, F., & Pérez Alonso, Y. (2021). The last in the chain. Quality and work in the Valencian citrus sector. Spanish Journal of Sociology, 30(1), a19. https://doi.org/10.22325/fes/res.2021.19

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.