Urban and Territorial Planning plans from the logic of sustainable food systems

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37230/CyTET.2023.217.16

Keywords:

Agrarian land, Agroecological transition, Barcelona Metropolitan Area, Biodistricts, Sustainable food systems

Abstract

Several international proposals promote sustainable food systems, such as the Milan Urban Food Policy Pact, the C40 initiative, the ICLEI (Local Governments for Sustainability) Food System, the Glasgow Declaration or Europe's own "Farm to Fork" strategy. But they are not yet clearly applied in urban planning, even though they can play a key role in the transition to agroecological and sustainable systems. In order to make this qualitative leap, we raise the need to systematize knowledge about several experiences that take advantage of innovative management mechanisms. For this reason, we present two significant examples with different degrees of development: the Urban Master Plan of the Metropolitan Area of Barcelona and the Biodistricts Plan in Andalusia. These plans have taken into account the ecological dimension: sustainable water and soil management and interaction with climate change mitigation and adaptation strategies; the economic dimension considering the potential for employment generation and local reactivation; and the social dimension related, among other aspects, to social cohesion and the strengthening of urban-rural links. Critical lessons can be drawn from these plans that would make it possible to operationalize the recommendations for spatial reorganization adapted to the specificities of agroecological systems.

References

AG Internacionalización y Cooperación (2022): Estrategia de Alimentación Saludable y Sostenible de Madrid. 2022-2025. Ayuntamiento de Madrid

Baysse-Lainé, A. & Perrin, C. (2017): Les espaces agricoles des circuits de proximité: une lecture critique de la relocalisation de l’approvisionnement alimentaire de Millau. Natures Sciences Sociétés, 25(1), 21-35.

Blay-Palmer, A. & Santini, G. & Dubbeling, M. & Renting, H. & Taguchi, M. & Giordano, T. (2018): Validating the city region food system approach: Enacting inclusive, transformational city region food systems. Sustainability, 10(5), 1680.

Bohn, K., & Chu, D. (2021): Food‐productive green infrastructure: Enabling agroecological transitions from an urban design perspective. Urban Agriculture & Regional Food Systems, 6(1), e20017.

Comisión Europea, Dirección General de Comunicación, (2005): De la granja a la mesa: por una alimentación sana para los consumidores europeos. Oficina de Publicaciones.

Diputación Foral De Álava (2022): Revisión del PTP del área funcional de Álava Central. Memoria (Documento de Avance).

Díaz Morlán, J. & Miravalles Quesada, Ó. & Zúñiga Sagredo, I (2017): Plan Director de Infraestructura verde de Zaragoza. Ayuntamiento de Zaragoza.

Dubbeling, M. & Santini, G. (2018): City region food system assessment and planning. Urban Agriculture Magazine, 34(May), 6-9.

Duží, B. & Frantál, B. & Rojo, M. S. (2017): The geography of urban agriculture: New trends and challenges. Moravian Geographical Reports, 25(3), 130-138.

FAO & FIDA & OMS & PMA & UNICEF (2019): El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2019. Roma: FAO

High Level Panel of Experts ,HLPE (2020): Seguridad alimentaria y nutrición: elaborar una descripción global de cara a 2030. Informe del Grupo de alto nivel de expertos en seguridad alimentaria y nutrición del Comité de Seguridad Alimentaria Mundial, Roma

Laparra Navarro M. & Azcona Sáenz P. & Pérez Eransus B. & Damonti, P.S. & Martínez Virto L. & Zugasti Mutilva N. & Lasheras Ruiz R. (2014): El desplome de los ingresos de los pobres y la intensificación de los procesos de exclusión social en España. Educación y Futuro, 30 (2014), 81-107

Llobet, M. & Durán, P. & Magaña, C.R. & Muñoz, A. (2019) (coords): (Re) pensando los retos alimentarios desde las Ciencias Sociales: contextos de precarización, respuetas y actuaciones. Barcelona: UOC.

Lohrberg, F. & Lička, L. & Scazzosi, L. & Timpe, A. (Eds.). (2016): Urban Agriculture Europe (p. 231). Berlin: Jovis.

López-García, D. & González De Molina, M. (2021): An Operational Approach to Agroecology-Based Local Agri-Food Systems. Sustainability, 13(15), 8443

Mata Olmo, R. (2018). Agricultura Periurbana y Estrategias Agroalimentarias en las Ciudades y áreas Metropolitanas Españolas. Viejos Problemas, Nuevos Proyectos. Cultura Territorial e Innovación Social ¿Hacia un Nuevo Modelo Metropolitano en Europa del Sur, 369-390

Matarán Ruiz, A. (2013). Participación social en la protección activa de los espacios agrarios periurbanos: un estado de la cuestión. Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles

Matarán Ruiz, A. & al., (2021) Diagnóstico de las redes agroecológicas locales de Andalucía y diseño participativo de propuestas de consolidación. AGAPA, Universidad de Granada.

Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, MITECO (2021): Estrategia Nacional de Infraestructura Verde y de la Conectividad y Restauración Ecológicas. Orden PCM/735/2021, de 9 de julio

Morán, N. & Simón, M. & Zazo, A. & Rodrıguez, R. (2016). Planificación de los sistemas alimentarios desde un enfoque biorregional. In Atas do XVI Congresso Ibero-americano de Urbanismo. Sociedade e Território, Novos Desafios (pp. 348-356).

Pereda, C. (2020): La polarización de la riqueza sigue aumentando. Trasvase de rentas a través de los alquileres. Madrid: Barómetro social de España.

Serrano Pascual, A.& González Parada, J. R. & Simón Rojo, M. (2022): Iniciativas para enfrentar el hambre y la inseguridad alimentaria en la comunidad de madrid: ¿está en crisis el modelo hegemónico de reparto de alimentos? Cuadernos de Trabajo Social, 35(1), 81-91

Simón Rojo, M. (2022): Planeamiento urbanístico de sistemas alimentarios agroecológicos. Fundación Entretantos.

Simón Rojo, M. & Zazo Moratalla, A. & Morán Alonso, N. (2012): Nuevos enfoques en la planificación urbanística para proteger los espacios agrarios periurbanos. Ciudades: Revista del Instituto Universitario de Urbanística de la Universidad de Valladolid, (15), 151-166.

Yacamán Ochoa, C. & Zazo Moratalla, A. (2015): El parque agrario. Madrid: Heliconia. s. coop. mad.

Published

2023-09-26

How to Cite

Simón-Rojo, M., Morán-alonso, N., Giocoli, A., & Matarán-Ruiz, A. (2023). Urban and Territorial Planning plans from the logic of sustainable food systems. Ciudad Y Territorio Estudios Territoriales, 55(217), 873–882. https://doi.org/10.37230/CyTET.2023.217.16