Analysis of two agri-food systems using Luhmann's theory

Authors

Keywords:

Agri-food systems, Luhmann, Geographical Indications, Iberian ham, Toluca chorizo

Abstract

This article is based on a comparative perspective concerning the valorization initiatives of two foods in two different socio-political contexts, one in Latin America and the other in Europe. The objective was to analyze two Agri-Food Systems and their strategies to insert themselves in the local/global dynamics. The study is based on a mixed methodology, combining qualitative and quantitative techniques. Luhmann's Social Systems theory was the discursive axis to analyze this phenomenon holistically, because the dynamics generate structural couplings and new forms of organization in the social processes of food selection. Finally, it was found that there are other non-institutionalized qualities, based on trust/reciprocity among agents in the system. The study confirms that there are other non-institutionalized qualities, based on trust/reciprocity among agents in the system. In other words, from Luhmann's theory, it is analyzed that there are norms –institutional/non-institutional– that regulate the processes within each AS linked to the origin. The interesting thing about breaking with this paradigm lies in identifying the non-institutional norms that arise from trust-cooperation. Finally, quality certification and consumer confidence are the backbone of communication flows in both cases, but also in their relationship with the political, economic and legal systems of the environment.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilar, Encarnación (2014a). Los nuevos escenarios rurales: de la agricultura a la multifuncionalidad. ÉNDOXA: Series Filosófica, 33, 73-98. https://doi.org/10.5944/endoxa.33.2014.13560

Aguilar, Paris (2014b). Cultura y alimentación. Aspectos fundamentales para una visión comprensiva de la alimentación humana. Anales de Antropología, 48(1), 11-31. https://doi.org/10.1016/S0185-1225(14)70487-4

Amaya-Corchuelo, Santiago; Mario Fernández-Zarza y Encarnación Aguilar (2018). Placer, salud y sociabilidad. El hecho alimentario a través del jamón ibérico. Revista de Dialectología y Tradiciones Populares, 73(2), 425–452. https://doi.org/10.3989/ rdtp.2018.02.008

Aragon, Juan (2016). La teoría de sistemas autopoiéticos. Una breve introducción a una teoría radical de la sociedad. Sociología y tecnociencia, 2(1), 1-15.

de Benito, Cristina (2016). La alimentación como práctica política cotidiana: análisis antropológico social de los grupos de consumo ecológico. Tesis Doctoral. Universidad Autónoma de Madrid.

Bustillo, Lissette; Juan Pablo Martínez Dávila; Francisco Osorio Acosta; Sonia Salazar Lizán; Irma González Acuña y Felipe Gallardo López (2009). Grado de sustentabilidad del desarrollo rural en productores de subsistencia, transicionales y empresariales, bajo un enfoque autopoiético. Revista Científica, 19(6), 650-658.

Carballo, Francisco (2012). Niklas Luhmann y la barbarie: consideraciones sobre inclusión y exclusión en la era planetaria. En M. Estrada y R. Millán (eds.), La teoría de los sistemas de Niklas Luhmann a prueba: horizontes de aplicación en la investigación social en América Latina (pp.99-169). Colegio de México y Universidad Nacional Autónoma de México.

Casanova-Pérez, Lorena; Juan Pablo Martínez-Dávila, Silvia López-Ortiz, Cesáreo Landeros-Sánchez, Gustavo López- Romero y Benjamín Peña-Olvera (2015). El agroecosistema comprendido desde la teoría de sistemas sociales autopoiéticos. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 6(4), 855-865. https://doi.org/10.29312/remexca.v6i4.625

Charmaz, Kathy y Robert Thornberg (2021). The pursuit of quality in grounded theory. Qualitative research in psychology, 18(3), 305-327. https://doi.org/10.1080/147808 87.2020.1780357

Contreras, Jesús y Mabel Gracia (2008). Preferencias y consumos alimentarios: entre el placer, la conveniencia y la salud. En Alimentación, consumo y salud (pp.153-191). Fundación La Caixa.

Creswell, Jhon y Vicki Clark (2017). Designing and conducting mixed methods research. Sage publications.

De Leeuw, Edith (2005). To Mix or Not to Mix Data Collection Modes in Surveys. Journal of Official Statistics, 21(2), 233-255.

Díaz, Cecilia y Cristóbal Gómez (2005). Consumo, seguridad alimentaria y salud. Una perspectiva de análisis desde las Ciencias Sociales. Revista Internacional de Sociología, 63(40), 9-19. https://doi.org/10.3989/ris.2005.i40.187

Díaz-Méndez, Cecilia y María González-Álvarez (2013). La problematización de la alimentación: un recorrido sociológico por la publicidad alimentaria (1960-2010). Empiria. Revista de metodología de ciencias sociales, 25, 121-146. https://doi.org/10.5944/empiria.25.2013.3800

Dillman, Don; Jolene Smyth y Leah Christian (2014). Internet, phone, mail, and mixed-mode surveys: The tailored design method. John Wiley & Sons.

Dockendorff, Cecilia (2015) 'Pretensiones Normativas de la religión como problema. Una aproximación desde las teorías sobre secularización y diferenciación social de Habermas y Luhman', Revista de Estudios Sociales, 51, 36-49. https://doi.org/10.7440/res51.2015.03

Ekboir, Javier; Gabriela Dutrénit, Griselda Martínez, V. Arturo Torres Vargas y Alexandre Vera-Cruz (2006). Las Fundaciones Produce a diez años de su creación: pensando en el futuro, Informe Final de Evaluación. Coordinadora Nacional de Fundaciones Produce - COFUPRO.

Fernández-Zarza, Mario, Santiago Amaya-Corchuelo y Encarnación Aguilar Criado (2018). Institutional density and public policies in two cases of geographical indications from Mexico and Spain. Journal of Agrarian Change, 19(2), 361-379. https://doi.org/10.1111/joac.12276

Fernández-Zarza, Mario; Santiago Amaya-Corchuelo, Giovanni Belletti, Encarnación Aguilar-Criado (2021). Trust and Food Quality in the Valorisation of Geographical Indication Initiatives. Sustainability, 13(6), 3168. https://doi.org/10.3390/su13063168

Fernández-Zarza, Mario, Carmen Lozano-Cabedo, Santiago Anaya-Corchuelo y Encarnación Aguilar-Criado (2022). Methodological challenges in the analysis of agrifood systems: a mixed-method approach. Entreciencias: diálogos en la sociedad del conocimiento, 10(24). https://doi.org/10.22201/enesl.20078064e.2022.24.81563

Fligstein, Neil y Doug McAdam (2012). A theory of fields. Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780199859948.001.0001

García, Francisco (2002). Las industrias cárnicas en Jabugo. De la tradición al desarrollo. Actas XIX Jornadas del Patrimonio de la Comarca de la Sierra (Jabugo).

García, Rolando (2006) Sistemas complejos: conceptos, métodos y fundamentación epistemológica de la investigación interdisciplinaria. Gedisa.

Harkness, Sara, et al. (2006). Mixed methods in international collaborative research: The experiences of the international study of parents, children, and schools. Cross-Cultural Research, 40(1), 65-82. https://doi.org/10.1177/1069397105283179

Jerolmack, Colin, y Shamus Khan (2014). Talk Is Cheap: Ethnography and the Attitudinal Fallacy. Sociological Methods and Research, 43(2), 178-209. https://doi.org/10.1177/0049124114523396

Kozinets, Robert (2015). Netnography: Redefined. Sage.

Koch, Jochen (2017) Organization as Communication and the Emergence of Leadership: A Luhmannian Perspective. En S. Blashke y D. Schoeneborn (eds.), Organization as Communication: Perspectives in Dialogue (pp. 121-140). Routledge - Taylor & Francis.

Lozano, Carmen, Emilio Luque y Marta Moreno (2013). Estrategias e interpretaciones del etiquetado alimentario entre productores y consumidores en España. Revista Economia Agricola, 59(2), 53-67.

Lugo-Morin, Diosey (2013). La acción colectiva rural en los sistemas productivos dinámicos. Revista de estudios sociales, 47, 157-168. https://doi.org/10.7440/res47. 2013.12

Luhmann, Niklas [1984] (1998). Sistemas sociales: lineamientos para una teoría general. Anthropos.

Luhmann, Niklas [1968] (2005). Confianza. Anthropos.

Luhmann, Niklas [1984] (2013). La economía de la sociedad como sistema autopoiético. Revista Mad. Revista del Magíster en Análisis Sistémico Aplicado a la Sociedad, 29, 1-25. https://doi.org/10.5354/0718-0527.2013.27342

Martínez, Herminia (2015). Informe 2015 del sector de cerdo ibérico. Alimarket.

Martínez-Dávila, Juan y Lissette Bustillo-García (2010). La autopoiesis social del desarrollo rural sustentable. Interciencia, 35(3), 223-229.

Mascareño, Aldo (2011). Sociología de la intervención: orientación sistémica contextual. Revista Mad. Revista del Magíster en Análisis Sistémico Aplicado a la Sociedad, 25, 1-33. https://doi.org/10.5354/0718-0527.2011.15656

Mínguez, Xavier (2015). Métodos de Diálogo con Grandes Grupos. Herramientas para afrontar la complejidad. Revista de Estudios Sociales, 51, 186-197. https://doi.org/10.7440/res51.2015.14

Morandé, Pedro (2008). Perspectivas para el pensamiento social católico. Teología y vida, 49(3), 457-465. https://doi.org/10.4067/S0049-34492008000200016

Morgner, Christian (2014). The theory of love and the theory of society: Remarks on the oeuvre of Niklas Luhmann. International Sociology, 29(5), 396-404. https://doi.org/10.1177/0268580914544431

Moskowitz, Howard (1995). Food quality: conceptual and sensory aspects. Food Quality and Preference, 6(3), 157-162. https://doi.org/10.1016/0950-3293(94)00030-Y

Pfeilstetter, Richard (2012). Bourdieu y Luhmann. Diferencias, similitudes, sinergias. Revista Internacional de Sociología, 70(3), 489-510. https://doi.org/10.3989/ris.2010.05.21

Rodríguez, Dario y Javier Torres (2003). Autopoiesis, the unity of a difference: Luhmann and Maturana, Sociologías, 9, 106-140. https://doi.org/10.1590/S1517-45222003000100005

Rojas‐Rivas, Edgar, Angélica Espinoza-Ortega, Carlos G. Martínez-García, Sergio Moctezuma-Pérez y Humberto Thomé-Ortiz (2018). Exploring the perception of Mexican urban consumers toward functional foods using the Free Word Association technique. Journal of Sensory Studies, 33(5), e12439. https://doi.org/10.1111/joss.12439

Sánchez, Alfonso (1976). Toluca del chorizo. Apuntes gastronómicos. Gobierno del Estado de México.

Sinley, Rachel y Julie Albrecht (2016). Understanding fruit and vegetable intake of Native American children: A mixed methods study. Appetite, 101, 62-70. https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.03.007

Thoenig, Jean-Claude (2005). Territorial administration and political control: Decentralization in France. Public administration, 83(3), 685-708. https://doi.org/10.1111/j.0033-3298.2005.00470.x

Torre, André y Frédéric Wallet (2016). Regional Development in Rural Areas: Analytical Tools and Public Policies. Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-319-02372-4

Urteaga, Eguzki (2009). La teoría de sistemas de Niklas Luhmann. Contrastes. Revista internacional de filosofía, 15. https://doi.org/10.24310/Contrastescontrastes.v15i0.1341

Viesca, Carlos. et al. (2011). El impacto de la desecación de la laguna de Lerma en la gastronomía lacutsre de San Pedro Tultepec de Quiroga, Estado de México. El Periplo Sustentable, 21, 101-138.

Vivas, Esther (2014). El negocio de la comida: ¿quién controla nuestra alimentación? Icaria.

Published

2023-07-30

How to Cite

Fernández-Zarza, M., & López-Moreno, I. (2023). Analysis of two agri-food systems using Luhmann’s theory . Encrucijadas. Revista Crítica De Ciencias Sociales, 23(1), a2305. Retrieved from https://recyt.fecyt.es/index.php/encrucijadas/article/view/97049