Technological modernity in food production: is another field possible?

Authors

Keywords:

agrifood system, food crisis, technological innovations, commodities, capitalist modernity

Abstract

In the current world system, food is considered as a commodity of interest for its potential to produce profits. It is important to question whether it is possible to modify the organization of agrifood systems in order to solve the current food crisis. This paper analyzes the modernization of food production and the logic of the incorporation of technological innovations during this period. The text states that the technologies that have been proposed to solve the food crisis, being born in the very heart of capitalist modernity, follow the same economic rationality, so that their implementation would not change the essence of the problems.  The history of the incorporation of technological advances in agriculture shows a continuity towards a model that produces commodities and not food. It is precisely the blind trust in scientific reason that has contributed to generate the very problems that are trying to be solved. 

References

Abubakar, Yusuf; Habibu Tijjani; Chukwuebuka Egbuna; Charles Oluwaseun Adetunji; Smriti Kala; Toskë Kryeziu; Jonathan Ifemeje y Kingsley Patrick-Iwuanyanwu (2020). Pesticides, History, and Classification. En C. Egbuna y B. Sawicka (eds.), Natural Remedies for Pest, Disease and Weed Control (pp. 29-42). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819304-4.00003-8

Arrighi, Giovanni (1999). El largo siglo XX. Akal.

Bartra, Armando (2013). Crisis civilizatoria. En R. Ornelas (ed.), Crisis civilizatoria y superación del capitalismo (pp. 25-72).

Braudel, Fernand (1986). La dinámica del capitalismo. Fondo de Cultura Económica.

Ceccon, Eliane (2008). La revolución verde: tragedia en dos actos. Ciencias, 91, 21-29.

CEPAL [Comisión Económica para América Latina y el Caribe – Naciones Unidas] (2013). Políticas para la agricultura en América Latina y el Caribe: competitividad, sostenibilidad e inclusión social. Seminario internacional sobre políticas agrícolas en América Latina y el Caribe, 6-7 diciembre, Santiago.

Christoforou, Theofanis (2004). The regulation of genetically modified organisms in the European Union: the interplay of science, law and politics. Common Market Law Review, 41(3), 637-709. https://doi.org/10.54648/COLA2004019

Contreras, Jesús (2005). La obesidad: una perspectiva sociocultural. Zainak. Cuadernos de Antropología-Etnografía, 27, 31-52.

Cosío, Celsa y Jesús Carlos Morett (2022). Las actividades de transformación de productos agropecuarios en Nueva España y el desigual desarrollo de las regiones socioeconómicas en México (Siglo XVI - mediados Siglo XVII). Revista de Geografía Agrícola, 69, 167-184. https://doi.org/10.5154/r.rga.2022.69.08

Davies, W. Paul (2003). An historical perspective from the Green Revolution to the gene revolution. Nutrition Reviews, 61(6), S124-S134. https://doi.org/10.1301/nr.2003.jun.S124-S134

Dussel, Enrique (1994). El encubrimiento del Otro: Hacia el origen del mito de la modernidad. Plural.

Fischler, Claude (2010). Gastro-nomía y gastro-anomía. Sabiduría del cuerpo y crisis biocultural de la alimentación moderna. Gazeta de Antropología, 26(1). https://doi.org/10.30827/Digibug.6789

Grosfoguel, Ramón (2006). Del final del sistema-mundo capitalista hacia un nuevo sistema-histórico alternativo: la utopística de Immanuel Wallerstein. Nómadas, 25, 44-52.

Heinisch, Claire (2013). Soberanía alimentaria: un análisis del concepto. En F. Hidalgo, P. Lacoix y P. Román (eds.), Comercialización y Soberanía Alimentaria, (pp. 11-35). SIPAE.

Hinkelammert, Franz y Henry Mora (2014). Economía, vida humana y bien común: 25 Reflexiones sobre economía crítica. Editorial Arlequín.

Jambor, Attila y Suresh Babu (2017). Competitiveness of Global Agriculture-Policy Lessons for Food Security. Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-319-44876-3

Javi, Verónica (2006). Actualizaciones al concepto de Tecnología Apropiada. Avances en Energías Renovables y Medio Ambiente, 10.

Kautsky, Karl (1977). La cuestión agraria: estudio de las tendencias de la agricultura moderna y de la política agraria de la socialdemocracia. Ediciones de Cultura Popular.

Khun, Thomas [1962] (1971). La estructura de las revoluciones científicas. Fondo de cultura económica.

Kusz, Dariusz (2014). Modernization of agriculture vs sustainable agriculture. Scientific Papers. Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 14(1), 171-178.

Latour, Bruno (2007). Nunca fuimos modernos: Ensayo de antropología simétrica. Siglo XXI.

Latour, Bruno. (1992). Ciencia en acción. Labor.

Lima, Tamara; Tamiris Camargo y Mayara dos Santos (2019). Agricultura 4.0: Software de Gerenciamento de Produção. Mogi das Cruzes: Pesquisa e Ação, 5(4), 122-131.

López y Sebastián, Lorenzo Eladio y Justo Luis del Río Moreno (1992). El jengibre: historia de un monocultivo caribeño del siglo XVI. Revista Complutense de Historia de América, 18, 63-88.

Massarini, Alicia (2020). Tecnociencia de mercado: el caso de la agrobiotecnología. En N. Sabater, J. Layna y S. Rivera (eds.), ¿Revolucionar la ciencia? Reflexiones sobre la epistemología y su contexto de enseñanza. TeseoPress.

Matthews, Graham (2018). A History of Pesticides. CABI. https://doi.org/10.1079/9781786394873.0000

Melillo, Edward D. (2012). The first green revolution: debt peonage and the making of the nitrogen fertilizer trade, 1840-1930. The American Historical Review, 117(4), 1028-1060. https://doi.org/10.1093/ahr/117.4.1028

Mooney, Pat (2019). La insostenible Agricultura 4.0 Digitalización y poder corporativo en la cadena alimentaria. Grupo ETC.

Morin, Edgar (1998). Introducción al Pensamiento Complejo. Gedisa Editorial.

Muñoz, Manrrubio; Vinicio Horacio Santoyo; Dolores Gómez Pérez y José Reyes Altamirano Cárdenas (2018). ¡Otro campo es posible! Agenda pública y política con relación al campo mexicano. Universidad Autónoma Chapingo.

NRC [National Research Council] (2000). The future role of pesticides in US agriculture. National Academy Press.

Oberemok, Volodymyr Volodymyrovych; Kateryna Volodymyrivna Laikova; Yuri Ivanovich Gninenko; Aleksei Sergeevich Zaitsev; Palmah Mutah Nyadar y Tajudeen Adesoji Adeyemi (2015). A short history of insecticides. Journal of Plant Protection Research, 55(3), 221-226. https://doi.org/10.1515/jppr-2015-0033

Pichardo, Beatriz. (2006). La revolución verde en México. InCID: Revista de Ciência da Informação e Documentação, 4, 40-68.

Piron, Florence y Thibaut Varin (2015). El caso Séralini y la confianza en el orden normativo dominante de la ciencia. Sociológica (México), 30(84), 231-274.

Power, James y Ronald Follett (1987). Monoculture. Scientific American, 256(3), 78-87. https://doi.org/10.1038/scientificamerican0387-78

Ríos-Ramírez, Lilia Concepción; Luis Pérez-Domínguez y Juan Carlos Pérez-Olguin (2019). Tendencias actuales de la industria 4.0. Reflexiones contables (Cúcuta), 2(2), 8-22. https://doi.org/10.22463/26655543.2982

Rosset, Peter y María Elena Martínez (2014). Soberanía alimentaria: reclamo mundial del movimiento campesino. Ecofronteras, 18(51), 8-11.

Schumacher, Ernst Friedrich (1980). El buen trabajo. Editorial Debate.

Sotomayor Echenique, Octavio; Adrián Rodríguez y Mônica dos Santos Rodrigues (2011). Competitividad, sostenibilidad e inclusión social en la agricultura: Nuevas direcciones en el diseño de políticas en América Latina y el Caribe. Cepal.

Tamm, Beatriz Scharrer (1999). Fuentes para el estudio de la tecnología azucarera siglos XVII y XVIII. América Latina en la Historia Económica, 6(11), 25-34.

Turrent, Antonio (2008). El maíz transgénico, posible amenaza de la biodiversidad del maíz nativo mexicano. Agro Productividad, 1(2).

Uekoetter, Frank (2011). The magic of one: Reflections on the pathologies of monoculture. RCC perspectives, 2, 1-20. https://doi.org/10.3167/trans.2011.0102012

Van Zanden, Jan Luiten (1991). The first green revolution: the growth of production and productivity in European agriculture, 1870-1914. Economic History Review, 44, 215-239. https://doi.org/10.1111/j.1468-0289.1991.tb01840.x

Wallerstein, Immanuel (1979). El moderno sistema mundial. La agricultura capitalista y los orígenes de la econmía-mundo europea en el siglo XVII. Revista de estudios políticos, 12, 223-225.

Wallerstein, Immanuel (1999). Impensar las ciencias sociales: límites de los paradigmas decimonónicos. Siglo XXI.

Published

2023-07-30

How to Cite

Camacho Vera, J. H. (2023). Technological modernity in food production: is another field possible?. Encrucijadas. Revista Crítica De Ciencias Sociales, 23(1), a2310. Retrieved from https://recyt.fecyt.es/index.php/encrucijadas/article/view/96775