New forms and spaces of living bread. An ethnographic description of the 21st century ‘good bread’

Authors

Keywords:

Sourdough bread, Sustainable food, Nostalgia, Representations, Resignification of bread

Abstract

Throughout the history of bread, until well into the 20th century, it has been present to a great extent in people’s lives. It is not until the last third of the last century when it seems that it begins to lose the symbolic power that it has had. For a decade, sourdough bread has come to occupy this centrality thanks to the development of new spaces in cities where its production has recovered the handmade, creating a great diversity of breads with new and rich symbolic meanings. In this essay, two sourdough workshops in Madrid are studied in order to find these meanings, as well as the importance of public and private production and consumption spaces, paying attention to the actors that come into play: bakers who produce with their hands in front of the people who buy and consume the bread at home.

References

Alonso Gaite, Asunción (2017). Comer pan o sentir el pan. PAN, 4(otoño), 48-52.

Appadurai, Arjun (1991). La vida social de las cosas. Grijalbo.

Baroja, Pío [1898] (1991). Los panaderos. Diptongo.

Barriga, Xavier (2016). La panadería del siglo XXI. PAN, 2(otoño), 16-17.

Bourdieu, Pierre [1979] (2016). La distinción. Criterio y bases sociales del gusto. Penguin Random House.

Conde Caballero, David (2018). Tiempos sin pan. Una etnografía del hambre de posguerra en Extremadura. Tesis doctoral, Universidad Nacional de Educación a Distancia (España). Programa de Doctorado en Diversidad, Subjetividad y Socialización. Estudios en Antropología Social, Historia de la Psicología y de la Educación.

Conde Caballero, David, Borja Rivero Jimenez y Lorenzo Mariano Juarez (2021). Memories of hunger, continuities, and food choices: An ethnography of the elderly in Extremadura (Spain). Appetite, 164(1), 164, 105267. https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105267

Contreras, Jesús (2002). El pan y la evolución de la cultura alimentaria. Nutrición y Obesidad, 5.

De Garine, Igor y Valeria De Garine (1998). Antropología de la alimentación: entre naturaleza y cultura. En Alimentación y cultura: actas del congreso internacional 1998 (13-34). Museo Nacional de Antropología, España.

de Tonnac, Jean Philippe (2017). El pan liberador. PAN 4(otoño), 30-33.

Díaz de Rada, Ángel, y Honorio Velasco (2004). La lógica de la investigación etnográfica. Trotta.

Díaz-Mas, Paloma (2020). El pan que como. Anagrama.

Erice, Aina S. (2017). La domesticación de los trigos. PAN, 3(primavera), 42-47.

Fernández Rodríguez, María Luisa (2017). El monasterio de Tina. PAN, 4, 74-75.

García, Jacinto (2016). El pan, ¿nada más natural? PAN, 1(primavera), 42-45.

Harper, Douglas (1986). Meaning and Work: A Study in Photo Elicitation. Current Sociology, 34(3), 24-46. https://doi.org/10.1177/001139286034003006

Harper, Douglas (2010). Talking about pictures: A case for photo elicitation. Visual Studies, 17(1), 13-26. https://doi.org/10.1080/14725860220137345.

Herrera Villagra, Alejandro (2012). Etnografía en el Cuzco contemporáneo: una epistemología desde los sentidos y las emociones. En W. Müllauer-Seichter, Maneras de narrar espacios y tiempos. Corrientes en Etnohistoria (pp. 211-238). Ramón Areces.

Jacob, Heinrich Eduard (2020). Seis mil años de pan. Su historia sagrada y profana. Ediciones Espula de Plata.

Kaplan, David y Robert Maners (2012). Relativismo vs. Comparación. En N. Fernández Moreno, Antropología y Comparación Cultural: Métodos y teorías (pp. 146-153). UNED.

Kopytoff, Igor (1986). La biografía cultural de las cosas: la mercantilización como proceso. En A. Appadurai, La vida social de las cosas. Perspectiva cultural de las mercancías (pp. 89-122). Grijalbo / Conaculta.

Kropotkin, Piotr [1892] (2008). La conquista del pan. La Malatesta.

Leach, Edmund (2000). The Essential Edmund Leach. Vol. 1: Anthropology and Society; Vol. 2: Culture and Human Nature. Yale University Press.

Lefebvre, Henri [1974] (2013). La producción del espacio. Capitán Swing.

Lévi-Strauss, Claude [1964] (2006). Mitológicas I. Lo crudo y lo cocido. Fondo de Cultura Económica.

Lévi-Strauss, Claude [1968] (2003). El Origen de las maneras de mesa. Mitológicas III. Siglo XXI Editores.

Mandianes, Manuel (1990). Los muertos de Galicia se van de viaje comiendo pan. Uomo, III(1), 75-83.

Mariano Juárez, Lorenzo; Xavier Medina y Julián López García (2017). Comida y mundo virtual. Internet, redes Sociales y representaciones visuales. UOC.

Matvejević, Pedrag (2013). Nuestro pan de cada día. Acantilado.

Mintz, Sidney (1988). Taso trabajador de la caña. Huracán.

Mintz, Sidney [1985] 1996. Dulzura y poder. El lugar del azúcar en la historia moderna. Siglo XXI editores.

Orobitg Canal, Gemma (2014). La fotografía en el trabajo de campo: Palabra e imagen en la investigación etnográfica. Quaderns-e Institut Català d'Antropologia, 19(1), 3-20.

Palacín, Lucía (2020). La importancia de la agricultura sostenible. PAN, 10(otoño), 14-17.

Pastor, Jorge (2016). El pan, nuestro querido compañero de viaje. PAN, 1(primavera), 10-15.

Pink, Sarah (2007). Photography in Ethnographic Research. Sage. https://doi.org/10.4135/9780857025029.d7

Redacción revista PAN (2019). Editorial. PAN, 8(otoño), 6-8.

Redacción Telemadrid (2022). Visitamos la panadería más antigua de Vallecas fundada en 1902. Telemadrid.es, 9 de abril, (enlace).

Rivero Jiménez, Borja; David Conde Caballero y Lorenzo Mariano Juárez (2020). Health and Nutritional Beliefs and Practices among Rural Elderly Population: An Ethnographic Study in Western Spain. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(16), 5923. https://doi.org/10.3390/ijerph17165923

Ronchi, Ermes (2005). El canto del pan. Ediciones Sígueme.

Sastre Zarzuela, Eladio y Mauro Rollán Méndez (2006). Del trigo al pan. Junta de Castilla y León.

Teffri-Chambelland, Thomas (2021). Tratado de panadería de masa madre. Bread Editions.

Tejera Osuna, Inmaculada (1993). El libro del pan. Alianza Editorial.

Velasco, Honorio (1990). El pan proverbial: Pan para hablar, pan para pensar. Uomo.

Yarza, Ibán (2016). La gran dama del pan. PAN, 2(otoño), 32-43.

Yarza, Ibán (2017). Pan de pueblo. Recetas e historias de los panes y panaderías de España. Penguin Random House.

Published

2023-07-30

How to Cite

Martínez Pérez, D. (2023). New forms and spaces of living bread. An ethnographic description of the 21st century ‘good bread’. Encrucijadas. Revista Crítica De Ciencias Sociales, 23(1), a2307. Retrieved from https://recyt.fecyt.es/index.php/encrucijadas/article/view/95863