Peasantry and Agrarian Capitalism from below: The Peasant Communities of the Bolivian Southern Highlands under the Quinoa-boom
Résumé
The peasantry is often seen as a homogenous and undifferentiated body representing a common ‘other’ to, and within, the expansion of capitalism on the agrarian ground. Despite this widespread vision – frequently supported by a reality in which a modern latifundia system develops at the expense of a peasantry channeled into a course of proletarianization – the peasants themselves can be promoters of a form of capitalism 'from below’. This article, drawing on the Marxist discussion on the origin of capitalism, presents the case of the quinoa producing communities of the Bolivian Southern Highlands. Here, in the wake of the growing international demand for quinoa, peasants give shape to a process of social differentiation. The analysis is conducted by taking into consideration the evolution of the control over two key-elements: land and labour.
Publiée
Numéro
Rubrique
Licence
Aquellos autores/as que tengan publicaciones con esta revista, aceptan los términos siguientes:- Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cuál estará simultáneamente sujeto a la Licencia de reconocimiento de Creative Commons que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
- Los autores/as podrán adoptar otros acuerdos de licencia no exclusiva de distribución de la versión de la obra publicada (p. ej.: depositarla en un archivo telemático institucional o publicarla en un volumen monográfico) siempre que se indique la publicación inicial en esta revista.
- Se permite y recomienda a los autores/as difundir su obra a través de Internet (p. ej.: en archivos telemáticos institucionales o en su página web), lo cual puede producir intercambios interesantes y aumentar las citas de la obra publicada. (Véase El efecto del acceso abierto).