Factores explicativos de la disposición a pagar por atributos culturales en nuez de Castilla
DOI:
https://doi.org/10.7201/earn.2016.01.03.Keywords:
Disposición a pagar, identidad gastronómica, Juglans regia.Abstract
El objetivo del estudio fue determinar los factores explicativos de la disposición a pagar (DAP) un sobreprecio por consumir nuez de Castilla local versus importada, en la región Sierra Nevada de Puebla. Los datos se obtuvieron de 216 cuestionarios aplicados a consumidores, en tres ciudades del estado: Puebla capital, San Pedro Cholula y Atlixco. Para explicar la DAP se estimó un modelo econométrico probit de intervalos múltiples. Se determinó que existe DAP un sobreprecio de 10 % por el atributo “local”. Las variables explicativas fueron el precio pagado (PRECIO), la inocuidad del producto (INOCUIDAD) y la identidad gastronómica (IDENTIDAD).Downloads
Published
2016-06-18
Issue
Section
Articles
License
Assignment of publishing rights for accepted manuscripts: Authors will assign to the Spanish Association of Agricultural Economics (Asociación Española de Economía Agraria, AEEA) the copyright of the manuscript and any supplemental tables, illustrations or other information submitted therewith that are intended for publication as part of or as a supplement to the manuscript in all forms and media (whether now known or hereafter developed), throughout the world, in all languages, for the full term of copyright, effective when and if the article is accepted for publication. No revisions, additional terms or addenda to this Agreement can be accepted without our express written consent.